reisverhalen

reisverhalen

Langs de wegen naar de hel

Dit boek beschrijft een rondreis langs acht concentratiekampen in Duitsland, Oostenrijk, Polen, Tsjechië en Frankrijk. Behalve een historische beschrijving van de kampen is het een reisverhaal van twee generaties, vader en zoon, die elk op hun eigen manier kijken naar de verschrikkingen van het naziregime tijdens de Tweede Wereldoorlog. De vader geboren in de jaren 20 van de vorige eeuw, de zoon een late babyboomer. Auschwitz staat weliswaar onmiskenbaar symbool voor de Holocaust, maar er liepen meer wegen naar de hel.

De auteur bezoekt naast Auschwitz ook zeven andere concentratiekampen: Sachsenhausen, Dachau, Mauthausen, Theresienstadt, Dora-Mittelbau, Buchenwald en Natzweiler-Struthof. Eigenlijk maakt de auteur op twee manieren een reis: een fysieke reis door Europa en een reis naar de ervaringen van zijn ouders tijdens de oorlog. Doordat zij geen Joodse wortels hadden is niemand van de familie in een kamp terechtgekomen. Maar hoe hebben zij de oorlog dan beleefd, welke gevaren hebben ze gekend en waren ze zich bewust van de Jodenvervolging? Allemaal vragen die de auteur tijdens de reis beantwoord probeert te krijgen.

Het boek is tevens een praktische gids voor iedereen die meer wil weten over concentratiekampen en die overweegt om er zelf een te bezoeken. Wat heeft zich daar destijds afgespeeld, wie waren de slachtoffers en de daders, en wat valt er nu nog van te zien en te ervaren? Talloze kaarten, plattegronden en foto’s van toen en nu maken de beleving voor de lezer compleet.

De opbrengst van het boek is bestemd voor het Holocaust Namenmonument Nederland te Amsterdam.

Langs de wegen naar de hel
Langs de wegen naar de hel
Verschenen: 04-05-2020
Prijs: € 22.95
ISBN: 9789493133006

Alle reisverhalen

Reisgids en verslag van het bezoek aan acht concentratiekampen in Europa
michel admiraal