Het echte verhaal

Het echte verhaal achter de sprookjesreeks De Koning en de Prinses

boek
Michèl Admiraal
achter de sprookjesreeks De Koning en de Prinses
michel admiraal
Michèl Admiraal

In de sprookjesserie gaat koning Michaelis op zoek naar een nieuwe liefde nadat zijn eerste vrouw is overleden na een lang ziekbed. Met hulp van toverfee Amora vindt hij een prinses, maar verliest haar weer omdat hij op geheime missie naar het buitenland moet. De prinses reist hem achterna en wordt ontvoerd door piraten. Om haar te redden moet de koning vele ontberingen in de Verboden Bergen doorstaan en een duel uitvechten met de piratenkoning.

Een levensgeschiedenis

De serie is geschreven voor young adults èn volwassenen, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Mijn vrouw kreeg op 39-jarige leeftijd darmkanker. Onze kinderen waren net naar de lagere school. Na een zware behandeling leek mijn vrouw genezen, maar na enkele jaren kwam de ziekte in volle hevigheid terug. Ze leefde nog vier jaar en stierf na een zwaar ziekbed. Die laatste jaren waren heftig: zij richtte zich helemaal op haar geloof en weigerde te accepteren dat haar einde naderde. Goed afscheid nemen van de kinderen en hen iets voor de toekomst meegeven, dat kon ze niet.

Als weduwnaar sta je dan in je eentje voor de taak om twee pubers op te voeden. De een trekt zich terug en vereenzaamt, de ander overschreeuwt zichzelf en wordt rebels. Hoe goed je ook je best doet, je kunt nooit de leegte vullen die de moeder achterliet. Na een aantal tropenjaren heb ik het aangedurfd om een nieuwe liefde te zoeken. Daar gaat de serie over: hoe ik mijn huidige vrouw leerde kennen, de eerste verliefdheid, de problemen die het bij de kinderen oproept en de schuldgevoelens die je plagen. De sprookjesvorm biedt de kans om thema’s als eenzaamheid, rouw en het opvoeden van pubers vanuit een ander, luchtiger perspectief te beschrijven. Sprookjes lopen goed af, ook al zijn er zwarte bladzijden waarop alles fout gaat.

De ironische ondertoon

De reeks staat vol met verwijzingen naar het heden: treinen worden draken, vliegtuigen zwaluwen en iedereen is verslaafd aan zijn bergkristal. Plaatsnamen veranderen: Rotterdam wordt Havendam, Haarlem Gierzwaluwstad. Brittonnië is uit het Koningsverbond gestapt, door toedoen van Lord Trumpet. De reis door de Verboden Bergen naar Loch Niss kun je met de moderne kaart van Schotland van plaats tot plaats volgen.